Kasvamiseks ja ajaga kaasas käimiseks on vaja pidevalt juurde õppida, et suuta teenindada aina spetsiifilisemates sektorites tegutsevaid ettevõtteid, kellel on tavaliselt ka eripärased vajadused. Näiteks on Grant Thornton Balticus saadud jalg ukse vahele börsile pürgivate ettevõtete finantsaruannete auditeerimisel. Kuigi vanasõna ütleb, et esimene vasikas läheb aia taha, juhtus Grant Thorntonis vastupidi.

Mart Nõmper: „Meie strateegilises plaanis figureeris börsiettevõtete teenindamise alustamine juba mitu aastat. Nii audiitorfirma kui ka börsile mineva ettevõtte jaoks tähendab see täiendava hoolsuskohustuse järgimist. Seetõttu pidime ka meie oma organisatsioonis esmalt muudatusi tegema, et olla valmis börsiettevõtete teenindamiseks. Seejärel tuli mängu õnnelik juhus: üks meie klientidest, kinnisvaraarendaja Hepsor, otsustas aktsiad noteerida Tallinna börsi põhinimekirjas ja usaldas oma aruannete auditeerimise just Grant Thornton Balticule. Novembris 2021 toimunud Hepsori edukas börsidebüüt tõmbas meilegi tähelepanu ja aitas kaasa järgmiste sarnaste klientide leidmisele,“ kirjeldab Nõmper.

Plusspoolele saab kanda ka tõiga, et Hepsori projektist alanud koostöö Eesti juhtivate advokaadibüroodega sillutas teed tandemina tegutsemise jätkamisele ka järgmiste sarnaste töödega.

Grant Thornton Baltic aitas kaasa kinnisvaraarendaja Hepsor börsidebüüdile, auditeerides ettevõtte finantsaruanded. Fotol Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots ja Hepsori nõukogu esimees Andres Pärloja 2021. aasta novembris Hepsori esimesel börsipäeval. Foto: Andras Kralla / Äripäev / Scanpix

Mitu pead on ikka mitu pead

Algusaegadest saadik on Rimessi, hiljem Grant Thornton Balticu audititeenuses kehtinud põhimõte, et iga kliendiga tegeleb lisaks audiitorile ja tema meeskonnale ka mõni ettevõtte märkimisväärse kogemusega partner.

See ei tähenda, et partner teeb iga kliendiga sisulist auditeerimistööd: ajaliselt poleks see võimalikki, arvestades, et auditivaldkonna partnereid on neli, kuid Grant Thornton Balticus tehakse aastas 500– 600 auditit, järelikult jagub igale partnerile ligi 150 auditiprojekti. Küll aga osaleb partner kohtumisel kliendi ettevõtte juhtkonnaga, on edaspidise
töö käigus kursis olulisemate teemadega, aitab nõu ja jõuga auditi projektijuhti ja tema paari-kolmeliikmelist meeskonda ning lõpetuseks väljastab audiitori otsuse. Kuid üks on kindel: kollektiivne töö annab suurema kindluse, et vandeaudiitori otsus on korrektne ja midagi pole kahe silma vahele jäänud: mitu pead on ikka mitu pead.

Audititiim 2020. aasta jaanuaris jõulupeol endises NO99 teatrimajas Sakala tänaval.