Aastatel 2010–2016 Grant Thornton Balticu partner ja Läti ettevõtte juht olnud Jelena Žovnikova: „Me olime väärt pruut, kelle tähelepanu püüdis mitu rahvusvahelist võrgustikku. Me valisime Grant Thorntoni ja üks põhjus oli see, et tegemist on sõltumatute ettevõtete võrgustikuga, kus liikmesettevõtte senised partnerid saavad oma positsioonil jätkata. Liikmesfirmad jagavad samu põhimõtteid, standardeid ja väärtusi, kuid jäävad sõltumatuks – see on väga oluline!“

Grant Thonton Globali tegevjuht Ed Nusbaum 2012. aastal Tallinnas lennusadamas peetud Grant Thornton Balticu 20. aastapäeva peol.

Aivar Kangust nendib samuti, et kaalukauss kaldus Grant Thorntoni poole nii seetõttu, et neil oli väga hea esindatus Põhjamaades, kui ka sel põhjusel, et Eesti, Läti ja Leedu partnerid said säilitada osaluse ettevõttes, mitte olla vaid nime poolest partnerid, kuid sisuliselt palgatöötajad. Aivar Kangust: „Grant Thornton on nagu frantsiis: me kanname nende nime, visuaalset identiteeti ja väärtusi. Samuti saame igapäevatöös tuge, näiteks kasutame Grant Thorntoni auditimetodoloogiat ja audititarkvara, osaleme koolitustel ja teeme klientide teenindamisel koostööd Grant Thorntoni liikmesettevõtetega teistes riikides. Partneri valimine aga pole kunagi kerge. Nii nagu abielludeski sa ei tea, kuidas kooselu sujuma hakkab, eriti siis, kui üksteist veel vähe tuntakse,“ viitab Kangust asjaolule, et Rimess Balticu ja Grant Thortoni „abielu“ sõlmiti üsna lühikese, aastajagu kestnud tutvuse põhjal.

Kristjan Järve ja Sander Adamson 2019. aastal Põhjamaade ja Baltikumi maksunõustajate konverentsil Stockholmis.

Ülemaailmsesse organisatsiooni kuulumine on avanud eestlaste, lätlaste ja leedulaste ees nii mõnedki uksed uute klientide juurde. Nende teenindamisel tehakse sagedamini koostööd Rootsi, Soome, Saksamaa, Suurbritannia ja Poola Grant Thorntoni liikmesettevõtetega, kuid haruldased pole ka näiteks koostöösuhted Prantsusmaa või mõne sootuks kaugema riigiga. Kindlust annab Grant Thornton Balticu rahvusvaheline seljatagune aga klientidele kindlasti. Aivar Kangustil on kohe näide varnast võtta: „Üks mu klient kinnitas, et valis meid just seetõttu oma audiitoriks, et kuulume rahvusvahelisse ühendusse – see andvat talle kindlustunde kvaliteedis ja teadmise, et kui ta peaks mõnele uuele turule laienema, siis meil on tema aitamiseks kontaktivõrgustik kohe käepärast.“

Grant Thornton korraldab igal aastal üleilmse konverentsi, kus saavad kokku kõikide liikmesfirmade partnerid ja juhid. Fotol 2018. aastal Münchenis toimunud konverents.

Mis ettevõte on Grant Thornton?

Ettevõtte asutas 1924. aastal USA-s Clevelandis asuva raamatupidamisfirma Ernst & Ernst vanemraamatupidaja, 26-aastane Alexander Richardson Grant. Äri õitses, kuid Grant lahkus Ernst & Ernstist, (millest sai hiljem Ernst & Young) et asutada koos William O’Brieniga keskmise suurusega ettevõtete teenindamisele keskenduv raamatupidamisbüroo.

Uue ettevõtte nimeks sai Alexander Grant & Co ja see asus Chicagos. Järgmistel aastakümnetel laienes ettevõte Kesk-Läänest igale poole Ameerika Ühendriikides. Alexander Grant suri 1938. aastal, olles vaid 40-aastane, kuid ettevõte jäi püsima.

Aastal 1959 ühinesid Suurbritannia kaks raamatupidamisettevõtet: Thornton & Thornton Oxfordist ning Baker & Co Leicesterist ja Northamptonist. Selle tulemusena sündis ettevõte Thornton Baker. Järgneva 16 aasta jooksul toimus ei rohkem ega vähem kui 38 ülevõtmist ja ettevõtet hakati kutsuma Thundering Herd (Müristav Kari).

Alexander Grant & Co laienes 1960. aastatel ja asutas ettevõtted Austraalias, Kanadas ning Ühendkuningriigis. Aastal 1980 ühendas Alexander Grant jõud 49 rahvusvahelise ettevõttega ja rajas ülemaailmse võrgustiku.

Ameerika ja Inglismaa ettevõtted ühinesid 1986. aastal ning võtsid ühiseks nimeks Grant Thornton. Aastal 2022 on Grant Thornton oma liikmesettevõtete kaudu esindatud 130 riigis, kus töötab vähemalt 60 000 inimest.

Kokkuvõttes sobivad kolm aastakümmet kasvukursil püsinud ja kohalikust väikefirmast rahvusvahelise haardega, kuid siiski kohalike partnerite juhitavaks ettevõtteks muutunud Grant Thornton Balticut iseloomustama kaks sõnapaari: globaalne haare ja kohalikud teadmised.